Carlo, Ester, Lieke en Wouter Sohl


Namen: Carlo, Ester, Lieke en Wouter Sohl
Wonen in Spanje sinds: maart 2003
Waar: Dolores (Alicante)
Gezinssamenstelling en leeftijden: Carlo 47 jaar, Ester 46 jaar, lieke 10 jaar en Wouter 8 jaar.
Bedrijf: CS Consult  – Adviesburo voor de Spaanse gezondheidszorg
CS Consult op Twitter: @CSohl

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Sinds wij bij elkaar zijn hebben we het er altijd al over gehad om te emigreren, maar zoals dat zo vaak gaat krijg je een leuke baan en maak je carierre en komt het hele idee op de achtergrond. We kregen Lieke en twee jaar later kwam Wouter, dat was een moment waarop we terugkeken op ons leven tot nu toe en wat we verwachten van de toekomst. Carlo wilde altijd al graag voor zichzelf beginnen en met zijn huidige bedrijf heeft hij een droom verwezenlijkt. Hij werkt als adviseur voor verschillende ziekenhuizen (o.a.USP San Jaime inTorrevieja)en verzorgingshuizen (o.a.Sanyres in Puerto Banús)  We wilden een goede plek voor onze kinderen  om op te groeien, weg van de kou en al die regeltjes en volle agenda´s…

2. En waarom juist naar Spanje?
Het klimaat, de mogelijkheid om veel buiten te kunnen leven.We waren al vaker naar Spanje op vakantie geweest met name in het mooie Andalucía en dat sprak ons wel aan. Uiteindelijk is het de Costa Blanca geworden.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We zijn met zijn drieën (Wouter moest mee vanwege borstvoeding) een lang weekend naar de plek gegaan waar Carlo een baan kon krijgen en hebben ons door ons gevoel laten leiden of dit ook een plek was waar we konden wennen. Eerlijk gezegd wisten we dat nog niet zeker na dit weekend maar we hebben wel de knoop doorgehakt en gezegd we doen het, je kunt altijd terug en we wilden niet dat we later moesten zeggen “hadden we maar”. Carlo is daarna nog verschillende keren alleen teruggegaan om zaken te regelen en te zoeken naar een plek waar we “voorlopig” konden wonen. We hebben ons huis verkocht en drie maanden daarna zijn we vertrokken. In die tijd moest er natuurlijk veel geregeld worden, banen opzeggen,  abonementen opzeggen,  papieren regelen, uitschrijvingen etc.


4. Wat viel er mee?
Ik kan nergens opkomen wat meeviel waarschijnlijk omdat we niets verwachten wat tegen zou vallen.

5. En wat viel er tegen?
Tegenvallen is niet het juiste woord, het kost tijd om je leven weer opnieuw vorm te geven, nieuwe vrienden te maken, nieuw levensritme op te bouwen en te wennen aan de gewoonten van een ander land etc. Ik weet nog goed dat we na een jaar tegen elkaar zeiden dat we altijd zo moe waren, onze conclusie was dat dit kwam omdat je telkens erg intensief bezig was om alles te begrijpen en te spreken in een andere taal en niks vanzelfsprekend is.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed, ikzelf (Ester) ben als vertaler in een ziekenhuis werkzaam, Carlo heeft zijn eigen bedrijf en werkt voor een aantal Spaanse gezondheidsorganisaties en de kinderen tja… die spreken perfect inclusief het accent van ons dorp.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, ik durf wel te zeggen dat we geïntegreerd zijn, het kost wel veel moeite en ook tijd en je moet er vooral zelf aan willen werken, maar als je de taal goed spreekt en meedoet met de activiteiten dan zijn de spanjaarden een open en warm volk die je makkelijk opnemen.


8. Wat missen jullie van Nederland?

Niets.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Emigreren is een avontuur waar je in moet duiken, ga niet ervan uit dat je van tevoren alles kunt regelen en plannen maar bereid je wel goed voor. Investeer niet al je geld in een huis maar hou voldoende over voor calamiteiten. Als je wilt integreren zul je dit toch echt zelf moeten doen, spreek de taal!

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja, we wilden een goede leefomgeving voor ons en onze kinderen en die verwachting is zeker uitgekomen.

Leave a Comment

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Ellen January 18, 2011 at 13:39

Hoi Ester,

Je verhaal klopt helemaal……leuk…..goh wat zijn jullie al weer een tijd weg hé?…..wat gaat de tijd toch snel.

groetjes en een dikke kus voor jullie.

XXX Ellen

2 Jos Mourik November 25, 2011 at 11:19

Wij zijn inmiddels erg geinteresseerd om ook naar de costa blanca te emigreren en hebben een begin gemaakt met de taal. Het plan is om niet eerder dan over een jaar of twee deze stap te wagen. Ik vraag mij echter af of er uberhaupt werk voor mij is als IC-verpleegkundige. Kan iemand mij misschien een paar goede tips aan de hand doen om dit uit te zoeken?

3 Wil March 6, 2018 at 23:21

Hallo Ester

Ben jij Ester,die in een tijdje werkzaam is geweest als personeelkundige in Landgraaf en werkte jij met modules,zegt je dat iets

4 Karin pasma April 16, 2018 at 21:04

Hallo Ester,

Wat een prachtige recensie over jullie emigreren. Geeft mij motivatie om de stap ook te wagen!
Mijn man wil dit heel graag, en we zijn ook bezig met de plannen. Maar ik vind het toch nog lastig…..
Uiteraard wil ik hem de kans geven zijn droom na te jagen, en sta ik er ook 100% achter om het in ieder geval te proberen.
Maar met 2 kleine kinderen (4 jaar en 1 jaar) vind ik het toch spannend.

Mag ik jou vragen hoe het zit met school en peuter of kinderdagverblijven voor de kinderen? Dit vind ik nog een belangrijk punt, en kan er weinig informatie over vinden op het internet.

Wij willen ook richting Alicante emigreren.
Deze zomer komen we een paar weken rond kijken.

Alvast bedankt voor je eventuele antwoord!
Gr. Karin

{ 2 trackbacks }