Bernhard, Marjolein, Vincent, Marenne en Lausanne


Namen
: Bernhard, Marjolein, Vincent, Marenne en Lausanne
Wonen in Spanje sinds: 2006
Waar: Calonge
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ten tijde van de emigratie: 42,33,8,5 en 3 jaar
Bedrijf: Arx Exclusive Estates

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd?
Vanaf het moment dat we elkaar hebben leren kennen, trok het buitenland. Toen we getrouwd zijn zongen onze vrienden zelfs: “ … Ga toch niet naar Canada …”  Behalve Canada zijn nog verschillende andere landen de revue gepasseerd, maar uiteindelijk is het Spanje geworden.

2. En waarom juist naar Spanje?
Allerlei factoren spelen mee, zoals het natuurschoon, de aardige mensen, het klimaat etc. maar ik denk dat de afstand het meest doorslaggevend is geweest. Eigenlijk is naar Spanje verhuizen geen echte emigratie, maar inderdaad een verhuizing binnen Europa. Wij vinden het heel fijn dat we onze Nederlandse vrienden en familie nog steeds allemaal regelmatig zien. Dat was waarschijnlijk wel anders geweest wanneer we naar de andere kant van de wereld geëmigreerd waren.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We kenden de regio al goed doordat we er al regelmatig geweest waren. Verder hebben we ons behoorlijk ingelezen op verschillende forums. We kwamen er al snel achter dat daar voornamelijk denkers/ dromers en negatieveilingen het woord voeren. Daar zijn we dus maar snel weer mee opgehouden.


4. Wat viel er mee?
Het gemis van Nederland, dat is er nagenoeg niet. En de kwaliteit van het onderwijs. De kinderen zitten op een geweldige school waar ze het erg naar hun zin hebben. Leraren zijn enorm betrokken en het leerniveau ligt hoger dan in Nederland. Bovendien is het helemaal niet vreemd wanneer een kind uit de maat loopt qua leerprestaties (beter of minder goed presteert dan zijn klasgenoten). Doordat hier enorm veel immigranten uit allerlei verschillende landen en culturen wonen zijn ze daar op school volledig op ingespeeld.

5. En wat viel er tegen?
De tweetaligheid. In Catalonië is het Catalaans de voertaal. De kinderen krijgen op school 2 uur Spaans per week, net als Engels. Het is dus echt een “vreemde” taal. Alle overige lessen worden in het Catalaans gegeven. Op de school van onze kinderen zitten erg veel kinderen die van origine uit Andalusië komen, dus op het schoolplein wordt Spaans gesproken. Voor onze kinderen geen probleem, maar voor ons is het af en toe een crime.
Wat ook vervelend blijk te zijn is dat de bezoeken aan Nederland altijd gepaard gaan met schuldgevoel. We hebben altijd het gevoel een of meer mensen tekort te doen als we ze, vanwege tijdgebrek, niet kunnen bezoeken wanneer we in Nederland zijn. Dat zit waarschijnlijk meer in ons hoofd, dan bij de anderen, maar dat is wel eens vervelend.

6. Hoe is jullie Spaans?
We hebben veel lessen gehad en dat is fijn om een basis te leggen. Het echte praten leer je echt pas in de praktijk, gewoon door het te doen. Vorige week heb ik voor een bedrijf een website gemaakt in het Spaans, inclusief alle teksten. Met een Spaanse vriendin heb ik de teksten nagekeken en op enkele kleine vormfouten na klopte het allemaal. Daar was ik best trots op.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
In deze regio wonen zo veel buitenlanders dat dat lastig te zeggen is. We kennen echte autochtonen, maar hebben ook regelmatig contact met Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten.


8. Wat missen jullie van Nederland?
Professionaliteit op bijna alle vlakken.
Burgers dierentuin, het Openluchtmuseum, de Action en natuurlijk de HEMA…

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Wees positief, creatief en sta open voor alles.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Ja, want we zijn met weinig verwachtingen vertrokken.

 

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kim November 6, 2015 at 18:57

Goedenavond wij gaan aankomend jaar ook verhuizen naar calonge en wij zijn op zoek naar een goede school, onze kinderen zijn nu 10 en 7 jaar.

Groetjes kim

2 mirella August 17, 2016 at 21:05

goedenavond
wij hebben plannen om naar catalonie te emigreren.
voor ons staat vast dat we eerst een basis willen in het spreken van spaans/catalaans
wat raadt u ons aan.
onze kinderen zijn 6, 9 en 13 jaar
groetjes mirella