Arie en Willy


Namen: Arie en Willy
Wonen in Spanje sinds:  Juni 2000
Waar: eerst Palafrugell ( Costa Brava ) en daarna Valderrey in de Provincie León
Gezinssamenstelling en leeftijden:  Echtpaar 56 en 52
Website:  Casa Rural a-ti

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd? 
Door familie omstandigheden (overlijden ) wilden wij wat anders in ons leven dan het werk wat wij in België deden en aangezien we nog redelijk jong waren en geen kinderen hebben leek het ons het juiste moment om een andere draai aan ons leven te geven.

2. En waarom juist naar Spanje? 
Ik (Arie) kwam al in Spanje toen ik 2 jaar oud was , mijn ouders hadden toen al een huis aan de kust in Spanje, en daardoor was het mijn tweede  thuis geworden

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
Eigenlijk niet veel we hadden al een huis. Hebben alles verkocht in België en zijn toen met de verhuizers vertrokken, daar wij al zo lang in Spanje kwamen was het niet moeilijk voor ons.

4. Wat viel er mee? 
De manier van leven is toch heel  anders als je het hele jaar hier woont dan in België het ritme is anders en de kwaliteit van het leven is groter de mensen leven hier niet langs elkaar heen.

5. En wat viel er tegen? 
In het begin was je steeds op vakantie, tot dat wij ons besefte dat het aan de kust niet ideaal was om vast te blijven wonen ondanks het feit dat ik hier mijn hele leven al kwam. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar het echte Spanje , om niet te leven bij de buitenlanders. Wij hebben toen aan de kust weer alles verkocht en zijn nu hier in het binnenland van Spanje een B&B begonnen.

6. Hoe is jullie Spaans?
Goed tot zeer goed.

7. Zijn jullie geïntegreerd?  
Helemaal , het is hier een groot verschil met de kust, de mensen vinden het fantastisch dat wij hun “tierra”hebben uitgekozen en zullen alles  doen om het ons naar ons zin te maken.

8. Wat missen jullie van Nederland?
Eigenlijk niet veel het enige wat ons nog bindt met Nederland en België is onze families. Als we er zijn nemen we wel interieur dingen mee en sommige etenswaren.

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?  
Leer de taal en een financiële buffer om de eerste jaren door te komen want anders is het hier armoe. Je kan kiezen om tussen de buitenlanders te blijven of te integreren met de Spanjaarden ( het laatste is het voor ons geworden).

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen? 
Na zeer veel aanpassingen  en niet opgeven zijn we eindelijk waar we wilden zijn maar het was niet gemakkelijk. We denken en hopen dat we het hier wel gevonden hebben , de mensen zijn hier heel vriendelijk en hebben een heel fijne cultuur.

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Loïs November 30, 2015 at 14:39

Hallo Arie en Willy,

Ik maak een profielwerkstuk over emigratie naar Spanje. Dit telt mee voor mij schooleindexamen. Ik heb een vragenlijst gemaakt en jullie hebben in jullie verhaal paar van mijn vragen beantwoord. Ik vroeg me af of jullie mijn andere vragen willen beantwoorden? Ik probeer over zo’n groot mogelijke groep mijn vragenlijst af te nemen…

Met vriendelijke groet,
Loïs

{ 2 trackbacks }