Ans en Joost van Hommelen


Namen
: Ans en Joost van Hommelen
Wonen in Spanje sinds: september 2008
Waar: La Nucia
Gezinssamenstelling en leeftijden: Ans 50, Joost 50
Website: Hasta Pronto

1. Waarom zijn jullie geëmigreerd? 
We hadden net als zoveel mensen al jaren de droom om uit Nederland weg te gaan, maar deze gedachte werd altijd weer opzij geschoven. Het is toch erg moeilijk om de zekerheid die je in Nederland hebt opgebouwd, en je familie en vrienden,  zomaar achter je te laten. Tot op het moment dat een familielid van ons naar Spanje verhuisde, en hij ervoor zorgde dat we bij aankomst direct aan het werk konden. Toen was de beslissing eigenlijk heel snel genomen.

2. En waarom juist naar Spanje?
De grootste reden om voor Spanje te kiezen was natuurlijk dat we verzekerd waren van werk, zonder dat zouden we nooit weggegaan zijn. Maar het weer hier aan de Costa Blanca  speelde ook een grote rol. Warme zomers en zachte winters, dat is toch wel heel erg aangenaam in vergelijking met de temperaturen, en het vaak zo sombere weer dat we  in Nederland kennen.

3. Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We hadden niet zoveel tijd, want tussen de beslissing  en het weggaan zat slechts een half jaar. We zijn begonnen met heel veel informatie te vergaren op internet wat betreft de papieren die we allemaal nodig zouden hebben om  te emigreren. Later hebben we de emigratiebeurs  in Houten bezocht. Om de taal al een beetje onder de knie te krijgen gingen we wekelijks op les bij een Spaanse collega van Joost. Zij leerde ons wat grammatica en basiszinnen. Zo konden we ons bij aankomst al redelijk verstaanbaar maken.


4. Wat viel er mee?

Eigenlijk viel alles wel mee. Vooral het papierwerk om ons in te schrijven was zo voor elkaar. Verder was het lekkere weer natuurlijk heerlijk, elke dag opstaan met een zonnetje en de blauwe lucht, daar wordt een mens een stuk vrolijker van. Gelukkig hebben we geen van beiden heimwee gekregen. Een mens kan zich nog zó op iets verheugen, maar je weet toch nooit hoe het is eer je er ook daadwerkelijk woont. De Spanjaarden blijken echt super gastvrije mensen. Ze waarderen het enorm als je je best doet om de taal te leren en te integreren.

5. En wat viel er tegen?
Het mañana gevoel als je iets snel gedaan wilt hebben blijft voor ons Nederlanders een moeilijk gegeven. Tegenwoordig lachen we er om, en weten we maar al te goed dat als we het woord mañana horen , we er nog een klein weekje bij moeten denken.

6. Hoe is jullie Spaans?
We spreken de taal nog lang niet vloeiend, maar het gaat steeds beter. We gaan nog altijd elke week trouw naar les,  en Ans doet samen met haar lerares Spaans  vrijwilligerswerk om de nieuwkomers in Spanje de basis van de Spaanse taal onder de knie te helpen krijgen.

7. Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, dat vinden we wel. We hebben Spaanse vrienden, eten in Spaanse restaurants en begeven ons het liefst onder de Spaanse bevolking. Doordat we bezig zijn met het opzetten van ons bedrijfje Hasta Pronto, dat B&B’s en vakantieverblijven van Spaanse eigenaren promoot bij de Nederlandse en Belgische vakantieganger, komen we ook steeds meer in contact met de lokale bewoners, en dat bevalt ons prima!


8. Wat missen jullie van Nederland?

Behalve onze familie en vrienden helemaal niets. Wij hoeven geen broodje kroket of frikandel. Het eten is hier heerlijk, dus waarom teruggrijpen naar de Hollandse kost?

9. Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Het zal wel cliché klinken maar probeer zo vlug mogelijk de taal onder de knie te krijgen, dat is de belangrijkste sleutel tot integreren! Begeef je zoveel mogelijk onder de lokale bevolking.

10. Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Helemaal!! Het weer, de prachtige natuur, de vriendelijke bevolking, we voelen ons thuis. We hebben nooit één minuut spijt gehad van onze beslissing, en beseffen maar al te goed hoe geweldig het is dat we dit hebben kunnen doen.

 

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 marloe February 20, 2012 at 23:36

ans en joost wat een leuk verhaal. gelukkig gaat alles goed met jullie en kunnen jullie je draai er vinden…
x marloe

2 Cristel Klaasse- Van Yperen February 21, 2012 at 10:07

Een heel leuk stukje, Ans en Joost! Veel succes verder met jullie nieuwe bedrijfje Hasta Pronto! groetjes Cristel, Rens en An

3 Karin April 27, 2018 at 15:30

Wat een leuk verhaal en prachtige foto van het paadje in het dal! Wij hebben ook huizen gekeken in la Nucia. Hoe is het klimaat?