Anouk de Wit


Naam:  Anouk de Wit
Woont in Spanje sinds: 1991
Waar: Barcelona (voorheen 13 jaar Salou- Costa Dorada, gewerkt als reisleidster)
Gezinssamenstelling en leeftijden: single, 39 jaar
Website: Hola al Mundo

1. Waarom ben je geëmigreerd?
Toeristenopleiding afgerond in NL, en wilde graag een extra taal leren en Spanje leek me de perfecte combi van zon, zee, strand en cultuur & historie te hebben!

2. En waarom juist naar Spanje?
In eerste instantie dus de taal, maar de liefde hield me hier. Die ging over, er kwamen nieuwe liefdes en momenteel zie ik me niet weggaan hier. Te hoge kwaliteit van leven en daar geniet ik nog ieder moment van! Met name van de vakanties en weekenden in ‘eigen’ land: Andalucia, de Balearen, de Catalaanse Costa’s en binnenlanden, de hoofdstad Madrid…heerlijk!

3. Hoe heb je jezelf voorbereid op je emigratie?
Niet…was jong en onbevangen en zag het leven als 1 groot avontuur, kon de hele wereld aan 😉

4. Wat viel er mee?
Alles…ik was verliefd geworden op een Spanjaard, dus de eerste jaren leefde ik op een roze wolk.

5. En wat viel er tegen?
In het begin was dus alles geweldig! Wilde ook weinig van Nederlanders weten. Jaren later veranderde dat en bleek ik veel meer gemeen te hebben met Nederlanders dan Spanjaarden, maar ik ben de begin periode erg dankbaar dat ik dat op deze manier beleefd heb, want ik spreek de taal perfect en kan met een Spanjaard over werkelijk alles mee praten (de Bekende Spanjaarden, Spaanse films, muziek, tv series, en last but not least, de politiek van Catalonie en Spanje. Mijn huidige vriendenkring bestaat uit  50 % Nederlanders die hier wonen,  40 % Spanjaarden, 10% internationaal.

6. Hoe is je Spaans?
Goed. Ik was 19 toen ik hier kwam en  pikte de taal erg snel op.

7. Ben je geïntegreerd?
Ik durf te zeggen…voor 200%

8. Wat mis je van Nederland?
Nu ik steeds ouder word merk ik dat ik steeds meer ‘hang’ naar mijn eigen bloed: familie dus. Verder mis ik een HEMA, XENOS en een KRUIDVAT 😉

9. Heb je tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Ga niet gelijk tussen de buitenlanders zitten, maar meng je in het Spaanse leven. Om de taal onder de knie te krijgen op een leuke manier: Koop Spaanse roddelbladen (veel foto’s, weinig tekst), kijk Spaanse series en soaps, probeer Spaanse (kookboeken) gerechten uit in de keuken, nodig je buren uit, volg het lokale nieuws..Alleen zo zal je geaccpteerd worden en je je thuis voelen in je gastland..je volledig aanpassen dus. 

10. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Op alle vlakken! En ik geniet nog dagelijks van het mooie weer!

Leave a Comment

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Marisol January 14, 2011 at 09:26

leuk verhaal, en zo is je levensloop lieve Nouke. XXX