Anna, Eugene, Ben en Lois Jansen


Namen
: Anna, Eugene, Ben en Lois Jansen
Wonen in Spanje sinds: 2001
Waar: Jalon, Alicante
Gezinssamenstelling en leeftijden: tijdens emigratie: 44, 38, 13 en 11. Nu allemaal 10 jaar ouder. Tijdens emigratie bleven de oudste jongens  toen 19 en 20 jaar in Nederland
Website: Vakantiehuis te huur
 
1.       Waarom zijn jullie geëmigreerd?
We zijn geëmigreerd uit avontuur. We hadden zin om nog een keer alles op zijn kop te zetten in ons leven, we wilden ook heel graag veel meer buiten kunnen zijn en minder regen zien.
 
2.     En waarom juist naar Spanje?
Eigenlijk per ongeluk, we dachten eerst aan Frankrijk, aan Portugal, . Een broer raadde ons aan eens wat beter naar Spanje te kijken, Ik was er zelfs nog nooit geweest
 
3.     Hoe hebben jullie jezelf voorbereid op jullie emigratie?
We zijn er eerst op vakantie geweest, in de streek waar we waarschijnlijk wilden gaan wonen en met de kinderen volgden we  Spaanse lessen
 

4.     Wat viel er mee? 
Het warme welkom van de Spaanse buren, de vriendelijke mensen in het dorp, De prachtige omgeving, het heerlijke licht, de warmte, de eenvoud van het leven, de afwezigheid van files en regen, en buiten werken in plaats van op kantoor.
 
 5.     En wat viel er tegen?
De taal, het gevoel doofstom te zijn  omdat je nog niet kunt zeggen wat je voelt, en niet kunt begrijpen wat de ander je wil zeggen en het rare gevoel dat je niemand bent , in de zin van: niemand familie, niemands echte vriend, niemands kind, niemands collega, je kunt je ook niet meer verschuilen achter je baan. Je moet helemaal opnieuw beginnen met jezelf uit te vinden. Dat vond ik , Anna, erg moeilijk en voelde me daar onzeker bij. Eugene vond dat makkelijker, die leeft meer per dag, Ben en Lois hebben het eerst jaar vooral ook spannend, maar zwaar ervaren.6.    Hoe is jullie Spaans?
We spreken het alle vier goed, Ben en Lois spreken het vloeiend, evenals het Valenciaans
 
7.     Zijn jullie geïntegreerd?
Ja, Ik werk in een Spaans tuincentrum , Eugene in een Spaanse garage.  Ben heeft zijn eigen mobiele automonteurbedrijfje, Lois studeert en woont samen met een Spaanse jongen. We hebben veel lieve Spaanse kennissen
 

8.     Wat missen jullie van Nederland?

Wat missen jullie van Nederland? De twee oudste kinderen, twee zoons, Sietse en Tijmen die, in de tijd dat wij weggingen, net op zich zelf gingen wonen,  met hun respectievelijke vriendinnen. en we missen nu ons eerste kleinkind Sophie.
 
9.    Hebben jullie tips voor toekomstige emigranten die willen emigreren naar Spanje?
Hoe heerlijk het leven buiten , de vrijheid, de zon, het eten, het huis, het dorp, het land , de taal , de mensen…. Denk eerst nog 10 keer na voor je een gedeelte van je gezin achterlaat. Als je met zijn allen gaat : Doen!
 
10.  Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?
Zijn jullie verwachtingen uitgekomen? In het opzicht van de ruimte, het levensplezier, de zon, de woon en werkomstandigheden, JA!
We hebben zelfs een heerlijke vakantieplek in de verhuur., zodat anderen ook mee kunnen genieten van alles in de omgeving hier. Kortom, Qua land missen we niets echt, hoe leuk we het ook vinden om in Nederland op bezoek te zijn,  naar de HEMA te kunnen,  de prachtige  rivieren en de bossen en de sneeuw te zien .Ook Nederland is natuurlijk mooi en gezellig….     
Ik had alleen nooit kunnen denken, dat het verlangen naar Sietse, Tijmen, Marlène en kleine Sophie zo pijnlijk zou zijn

Leave a Comment

{ 3 comments… read them below or add one }

1 gonda de kok February 9, 2011 at 15:39

heey hallo,
ja hoor eugène kent me wel….
van héél vroeger op de lagere school in gronsveld.
ben nu al 28 jaar getrouwd met zijn neef, bert verkoijen.
zo te zien, gaat het jullie goed. hebben pas nog samen met de moeder van eugène, tante riet, de 85ste verjaardag van ome toon gevierd.
groetjes gonda en bert

2 vethaak February 15, 2016 at 15:00

Hoi wij komen 1/ 11 naar jullie met rene en hillie hartog lijkt ons erg gezellig tot dan

3 Inge Gerritsen July 4, 2018 at 11:43

Goedendag,

Ik googlde Jalon en lagere school en kwam bij jullie verhaal terecht. Heeff de jongste nog op een lagere school in jalon gezeten? En welke was dat en wat is jullie ervaring daarmee?

Groetjes